Aquatraining voor sport- en recreatiepaarden: als training of bij revalidatie


De voordelen van aquatraining:

  • Doordat de hoogte van het water, de trainingsduur, de hellingsgraad en snelheid van de loopband veranderlijk zijn, kan de training volledig op maat van elk paard aangepast worden.
  • Door de beweging onder water, kan het paard getraind worden zonder zijn botten, pezen en ligamenten te belasten.
  • De manier van bewegen wordt beïnvloed door het water, waardoor een groot aantal verschillende spiergroepen aangesproken wordt, waaronder ook een aantal spieren die moeilijk te trainen zijn tijdens een klassieke training onder het zadel of aan de hand. Daardoor worden paarden soepel en sterker.
  • Tegendruk van het water zorgt dat het paard zijn achterbenen hoger opheft en zijn rug en achterhand meer moet gebruiken dan wanneer er op vaste grond gewerkt wordt. Dit heeft positieve effecten op de ontwikkeling van spieren en het ruggebruik. De bovenlijn wordt losgewerkt en buikspieren worden aangespannen.
  • Aquatraining bevordert de conditie en het uithoudingsvermogen van het paard. 20 minuten trainen onder water staat gelijk aan een uur tot anderhalf uur training op vaste grond.Het kan een aanvulling zijn op de dagelijkse training of het kan de training vervangen bij blessures of rugproblemen.

Veiligheid en hygiëne staan in het hele trainings- of revalidatieproces centraal. Er wordt gewerkt met een ingebouwde aquatrainer met up-hill functie, die voldoet aan alle veiligheidsnormen en die voor elk paard voorzien wordt van vers water.

Voor elk paard wordt een individueel revalidatie- of trainingsschema opgesteld, waarbij het paard op stal kan blijven of na de training weer mee naar huis gaat. 

Permanente begeleiding wordt voorzien door Dierenarts - Fysiotherapeut Sophie Pauwels in samenspraak met de eigen dierenarts, osteopaat of trainer. Daarnaast kan ook bijkomend voeder- & trainingsadvies op maat van paard en ruiter voorzien worden om tot een optimaal resultaat te komen!